söndag, december 14, 2014

Jouluapua - julehjälp


Jouluapua - "Julehjälp" heter en Facebook-grupp som Heidi Miettinen startade för ett år sedan i Finland. De senaste veckorna efter en artikel i Helsingin Sanomat (Finlands största dagstidning) har man sett gruppen gå från 25 000 gilla-markeringar till att nu vara uppe i nästan 60 000 gilla-markeringar, mer än finska Röda Korset som har dryga 52 000 gilla-markeringar. Men - vad är då denna FB-sida? Syftet med sidan är att på ett enkelt och direkt sätt bidra med julehjälp till behövande i närområden runtomkring i Finland, för de 130 000 barn som lever under fattigdomsgränsen. Familjer som haft det kärvt under året har fått skicka in en förfrågan om hjälp, och Heidi har valt ut ca 400  familjer vars anonyma ansökan hon har placerat på en karta som man hittar på FB-sidan. De som velat hjälpa till har kunnat välja ut en familj, kontakta dem och berätta om man velat skicka eller åka och lämna julmat och/eller julklappar till barnen och föräldrarna. Utan några mellanhänder.

Många av de behövande är barnfamiljer där föräldrarna är ensamstående, arbetslösa eller sjuka och där olika omständigheter gjort att de inte har råd med varken julmat eller presenter. Heidi som startade sidan hade önskemålet om att kunna hjälpa åtminstone några familjer, och har nu kunnat hjälpa flera hundra då hjälp har vällt in från olika håll i landet. Även företag har hakat på, t ex frisörsalonger som erbjuder gratis klippning till behövande familjer under en dag. Det är rörande historier och Heidi har emellanåt tyckt att det har varit tufft att administrera sajten då det varit svårt att välja ut familjerna med störst behov. Men hon fortsatte. Och vilken tacksamhet det skapat. Att man kunnat välja ut en familj i närområdet och åka och hjälpa dem utan några mellanhänder är nog det som gjort sidan så populär.

Jag har läst en del av historierna om familjerna och deras situation. Det är svårt att läsa när tårarna rinner. Speciellt minns jag en mamma och hennes två barn, ca 10 år gamla, som önskat sig som julklappar biobiljetter och ett par raggsockor. Vissa andra har önskat sig tvål och schampo. Alltså, bara det. Det skapar perspektiv till julklappshysterin.

Min syster och jag valde ut en familj i närheten där min syster bor; en ensamstående mamma och en 4-årig son som ska få julmat och några presenter från oss.

Läs mer på Facebook-sidan Jouluapua (på finska).

Jag önskar alla er en lugn och rofylld tredje advent. Krama om era nära och kära.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar